Știrea de ieri, care a făcut înconjurul internetului, a fost despre cum o coaliție globală anti-piraterie formată din Amazon, Netflix, Disney, AppleTV+, Paramount Global, dar și alte zeci de companii direct interesate, a ajutat la închiderea uneia dintre cele mai mari operațiuni de piraterie din lume.
Alianța pentru Creativitate și Divertisment (ACE) a anunțat printr-un comunicat că împreună cu poliția din Hanoi (capitala Vietnamului) a reușit să închidă cea mai mare operațiune de streaming ilegal din lume.
Ca să înțelegem anvergura operațiunii trebuie să întram puțin în detalii și să vedem cu adevărat despre ce este vorba.
Printre platformele ce compuneau acest cartel se numără: Fmovies, bflixz, flixtorz, movies7, myflixer și aniwave. Toate acestea atrăgeau lunar un număr de 374 de milioane de vizite, doar în perioada ianuarie 2023 – iunie 2024 a atras peste 6.7 miliarde de vizite.
Înlăturarea Fmovies este o victorie uluitoare pentru distribuții, echipe, scriitori, regizori, studiouri și comunitatea creativă de pe tot globul.
a declarat Charles Rivkin, președinte și CEO al Motion Picture Association și președinte al ACE.
Prin conducerea ACE și parteneriatul dintre Ministerul Securității Publice și Poliția Municipală din Hanoi, combatem activitatea criminală, apărăm siguranța publicului, reducem riscurile prezentate pentru zeci de milioane de consumatori și protejăm drepturile și mijloacele de trai ale acestora. creatori.
Mă gândesc la toată operațiunea asta și în contextul în care, în Romania de prin anii 90 se tot vorbește despre piraterie în diferite forme. Au și existat acțiuni de luptă cu pirateria.
Trebuie spus că a lupta cu pirateria și a avea succes, nu e un lucru simplu deloc. Să închizi un site poate nu e chiar așa greu, dar ce faci când închizi un site și apar alte 5? Sau când se folosesc sisteme de distribuție complexe de genul torrents unde conținutul nu este stocat pe un server ci pe calculatoarele oamenilor din rețea.
Un caz recent, în Romania, a fost când Pro TV a decis să transmită meciul dintre Linz – FCSB din Europa League, pe platforma Voyo, obligând pe cei care doresc să vadă meciul sa plătească un abonament de 4 euro.
Aici a apărut problema, în timpul meciului transmisia a fost distribuită ilegal pe platformele sociale, de ex pe Youtube. După acest moment PRO TV a anunțat că face demersuri legale pentru a fi pedepsiți cei care au făcut piraterie dar și pentru a prevenii în viitor astfel de situații.
Nu e prima dată când PRO TV este implicat într-un scandal de genul ăsta, poate vă mai aduceți aminte de site-ul Vplay.ro care a fost până la urmă închis, dar nu din cauza demersurilor făcute de PRO TV.
Piraterie se face de când lumea, nu doar în Romania. Personal, nu cred că luptele astea cu pirateria au efecte pe termen lung. Da, pe termen scurt se închid câteva site-uri, se sperie lumea, companiile raportează profituri și viața merge înainte.
Campanii celebre anti-piraterie au avut loc și în Spania sau Marea Britanie, dar nu au rezolvat mare lucru.
Ar mai fi de spus aici un lucru, dupa cum vedeți, piraterie se face ți în țările dezvoltate, deci nu putem spune că are legătură doar cu puterea de cumpărare sau cu gradul de sărăcie din țara respectivă, e și ăla un factor dar nu determinant.
Despre piraterie, în general se pot spune multe, poate voi scrie la un moment dat un articol dedicat.
Acuma serios, crede cineva că lupta cu pirateria o să aibă un sfarsit?